Kollagén

amit érdemes tudni

Számos tanulmány igazolta a szájon át bevitt kollagén jótékony hatását, mind emberi, mind pedig állat kísérletek során. Azonban sokan még napjainkban sincsenek tisztában valódi értékével ennek a kiegészítőnek.


De mi is az a kollagén?

Szokták a test ragaszójaként is definiálni, mivel rostos szerkezetének köszönhetően magas teherbírású erős rugalmas anyag, amely összeköti a vázizomzatot, a csontvázat és a lágy szöveteket. Megtalálható az ínakban, a porcokban, többek közt a szalagok az alkotóelemeként, de szerepet játszik a csontok és az izmok erejének fokozásában és optimális működésében.

Szerkezetét aminosavak építik, fel azonban ez nem jelenti azt, hogy teljes értékű fehérjeként kell rá gondolni, ami segíti az izomszövetek növekedését, mivel nem tartalmazza mind azt a 9 esszenciális aminosavat, ami a szervezet számára nélkülözhetetlen.

Pontosan mire is jó akkor?

A fentebb leírtakban látható, hogy mennyire sokoldalú anyagról beszélünk. Mivel 25 éves kortól kezdődően folyamatosan csökken a kollagén termelése a szervezetnek, mely 60 éves korunk tájékán meg is áll,ezért fontos és elengedhetetlen a kollagén kiegészítők használata NEM CSAK sportolóknak.

Több, mint 25 típust különböztetünk meg a kollagénekből viszont a szervezet számára hasznos ebből öt típus, ezeket római számmal jelölik, felhasználásuk és funkcióik szerint:

I. Megtalálható a bőrben, erek falában, ínakban,szem szaruhártyájában, fogakban
II. Porcok fő alkotója, megtalálható a porckorongokban, sőt a csarnokvízben is
 

I-es típus

Ez a típus a testünkben leggyakrabban jelen levő kollagén több, mint 90%-banmegegyezik a bőrünkben és a csontokban található kollagén szerkezetével, következésképen rendkívül magas a hasznosulási/beépülési aránya.

collagen.powder_adv 
 

A kor előrehaladtával a szervezetünkben csökkenő I-es kollagén felelős a ráncok kialakulásáért, a bőr rugalmasságának az elvesztéséért, illetve ezeknek a káros hatásoknak a megelőzéséért.Minél alacsonyabb ennek az anyagnak a koncentrációja, annál sérülékenyebb lesz a bőrünk, mélyülnek a ráncaink.

collagen.liquid_1000ml

 
A csontok életében és strapabíróságában is létfontosságú az I-es kollagén jelenléte, mivel szinte kizárólagosan ezek alkotják a csontokat. Ennek hiányában könnyedén deformálódnak és törnek.

 

II-es típus

II-estípus felelős az ízületek és a porcok kenéséért, ez a típus képes regenerálni-segíteni, az Artrózisban (porckopás) szenvedők panaszain, mivel ennek a szerkezete a legkevésbé kikezdhető a gyomorban és felépítésének köszönhetően képes bejutni az ízületekhez. Többnyire csirkéből hydrolizálják. Kutatásokban azt tapasztalták, hogy a huzamosabb ideig fogyasztott kollagén javította a mozgás szervi bántalmakat.

scitec_arthroxon_plus

 
 

Összegzés:

A leírtakból láthatjuk, hogy a kollagén pótlás elengedhetetlen kiegészítője az életnek, akár hétköznapokról, akár sportról essen szó. Legyetek szépek és erősek.

 

1: Sørensen LT. Effect of lifestyle, gender and ageoncollagenformation and degradation. Hernia. 2006 Dec;10(6):456-61. Click here forstudy.

2: Jensen LT, Høst NB. Collagen: scaffoldforrepairorexecution. Cardiovasc Res. 1997 Mar;33(3):535-9.

3: Callaghan TM, Wilhelm KP. A review of ageing and an examination of clinicalmethods in theassessment of ageingskin. Part I: Cellular and molecularperspectives of skinageing. Int J CosmetSci. 2008 Oct;30(5):313-22.

4: Asserin, J., Lati, E., Shioya, T., &Prawitt, J. (2015). The effect of oralcollagenpeptidesupplementationonskinmoisture and thedermalcollagennetwork: evidencefrom an ex vivo model and randomized, placebo‐controlledclinicaltrials. Journal of CosmeticDermatology, 14(4), 291-301.

5: Schunck, M., Zague, V., Oesser, S.,&Proksch, E. (2015). Dietarysupplementationwithspecificcollagenpeptides has a body mass index-dependentbeneficialeffectoncellulitemorphology. Journal of MedicinalFood, 18(12), 1340-1348.

6: James P. Lugo, Zainulabedin M. Saiyed, Nancy E. Lane, "Efficacy and tolerability of an undenaturedtype II collagensupplement in modulatingkneeosteoarthritissymptoms: a multicenter randomized, double-blind, placebo-controlledstudy." Nutrition Journal, 29 January 2016.

 

2018 @ Nagy Roland

További cikkek a kategóriából