Chromium picolinate v Króm pikolinát
Chromium picolinate magyarul króm pikolinát: Nagyon egyszerűen megfogalmazva -
A pikolinát gyártása során a triptofán nevű aminosavval alkot párt a króm, ezáltal a test sokkal jobb hatásfokkal képes azt felvenni.
Szüksége van rá az emberi szervezetnek a szénhidrát- és a zsíranyagcsere során.
A szénhidrát anyagcserére gyakorolt kedvező hatás miatt a cukorbetegeknek különösen figyelemmel kell lenni a megfelelő króm bevitelre.
Nem inzulinfüggő, II-es típusú cukorbetegségben és inzulin rezisztenciában a króm kedvezően befolyásolhatja a szénhidrát és lipid anyagcserét, illetve étvágycsökkentő hatása sem elhanyagolható.
Tehát még:
hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához.
elősegíti az értékes aminosavak beépülését, az izmok megfelelő működését.
támogatja a testzsír csökkentését, az izomtömeg növelését.
csökkenti a farkaséhséget, az édesség utáni vágyat.
erősíti az inzulin jótékony hatását.
serkenti a cukoranyagcserét.
Bővebben megfogalmazva:
A króm egy olyan nyomelem, amelyet szervezetünk nem képes előállítani, így táplálékkal kell a szükséges mennyiséget pótolnunk belőle. Számos fiziológiai folyamatában játszik fontos szerepet, többek között részt vesz a szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcserében, továbbá a vércukorszint szabályozásában is.
Króm hatásai
A króm segíti az inzulin működését, amely a vércukorszint szabályozásáért felelős, vagyis a króm elősegíti a normális vércukorszint fenntartását és csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
Ennek köszönhetően pozitív hatással lehet a cukorbetegekre és a prediabéteszes állapotban lévőkre.
Krómhiányos állapotban gyakran fordul elő magas vércukorszint, ami a nyomelem pótlásával visszafordítható. Feltételezhetően hiánya szerepet játszik a fiatal kori cukorbetegség kialakulásában.
Hiányában megfigyelhető még csökkent glükóztolerancia és glükóz felhasználás is. Tehát megállapítható, hogy a krómhiány rontja a szervezet glükóz felvételének képességét és növeli az inzulin szükségletet, éppen ezért javasolt a 2-es típusú cukorbetegeknek a folyamatos pótlása.
Egyes kutatások szerint a króm csökkentheti a koleszterinszintet, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Továbbá elősegítheti az izomnövekedést és a zsírégetést, valamint csökkentheti az éhségérzetet.
Króm napi szükséglete
A króm napi szükséglete függ az életkortól, a nemtől és az életmódtól. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) általános ajánlása szerint a felnőtt férfiaknak napi 30-35 mikrogramm (mcg), míg a felnőtt nőknek napi 20-25 mikrogramm króm bevitele javasolt. Bizonyos élethelyzetek, mint például a terhesség vagy a szoptatás fokozzák a szervezet króm igényét, ilyenkor 30-45 mikrogramm közötti bevitel ajánlott.
A kor előrehaladtával a króm napi szükséglete csökkenhet, az idős embereknek napi 20-30 mikrogramm króm bevitele általában elegendő a megfelelő egészségi állapot fenntartásához.
A gyermekek és serdülők esetében az ajánlott napi bevitel az alábbiak szerint alakul:
Csecsemők (0-6 hónapos): 0,2 mikrogramm/nap
Csecsemők (7-12 hónapos): 5,5 mikrogramm/napGyermekek (1-3 éves): 11 mikrogramm/nap
Gyermekek (4-8 éves): 15 mikrogramm/nap
Fiúk (9-13 éves): 25 mikrogramm/nap
Lányok (9-13 éves): 21 mikrogramm/nap
Fiúk (14-18 éves): 35 mikrogramm/nap
Lányok (14-18 éves): 24 mikrogramm/nap
Króm hiány tünetei
A krómhiány viszonylag ritka, mivel normál táplálkozással a szervezet króm igénye biztosítható. Ha azonban mégis hiányállapot lépne fel a következő tünetek tapasztalhatók:
a vércukorszint ingadozása, inzulinrezisztencia kialakulása
állandó fáradtság, gyengeség,
koncentrációs problémák
hirtelen testsúlygyarapodás
Miben van króm?
A krómban gazdag élelmiszerek közé tartoznak a teljes kiőrlésű gabonafélék, a sajtok, a hüvelyesek, a diófélék, a magvak, a brokkoli, a zöldbab és a húsok, mint például a marhahús és a csirke.
A tenger gyümölcsei, mint a kagylók és a garnélarák, szintén jó források. A króm mennyisége az élelmiszerekben azonban nagyban függ az élelmiszer termesztésének és előállításának körülményeitől, valamint a talaj krómtartalmától.
A króm hasznosulása
A táplálékkal a szervezetbe kerülő króm felszívódása igencsak rossz, azonban számos tényezővel befolyásolható. Többek között ilyen a felvett krómvegyület vízoldékonysága, kémiai tulajdonságai és más tápanyagok jelenléte.
A C-vitamin javítja a króm felszívódását, míg a nagy koncentrációjú vas csökkenti azt. Az emberi szervezetben a májban, a lépben és a csontban raktározódik.
A biológiai hasznosulása függ az ionos és/vagy a szerves/szervetlen formájától. A króm a szerves vegyületeiből sokkal inkább felszívódik, mint szervetlen sóiból. Az élesztőalapú krómkészítmények azonban kimagasló felszívódással rendelkeznek.
A króm pótlása
Amennyiben a táplálékkal nem tudjuk fedezni szervezetünk króm igényét, úgy a patikákban kapható króm készítények segítségével orvosolhatjuk a problémát.
A gyógyszertárak polcain megtalálhatóak monokomponensű króm készítmények és olyan komplex termékek, amik a krómon kívül más nyomelemeket, vitaminokat is tartalmaznak.
A króm tablettát általában étkezés előtt vagy közben érdemes bevennünk, mert így érhetjük el a legnagyobb biohasznosulást. Ezekre az étrend-kiegészítőkre is igaz az, hogy alkalmazásuk előtt javasolt konzultálni egy szakemberrel, aki egészségi állapotunkat és egyéni szükségleteinket figyelembe véve állapítja majd meg a megfelelő adagolást.
Fokozottan igaz ez a vese és májbetegekre, mert ők könnyebben tudják túldozírozni magukat.
Bizonyos gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek a króm tartalmú étrendkiegészítőkkel, így erre fokozott figyelmet kell fordítanunk. A gyomorsav csökkentő készítmények csökkenthetik a króm felszívódását, ezáltal a biohasznosulását.
Egyes magas vérnyomás kezelésére alkalmazott szerek, nem szeteroid gyulladáscsöekkentők hatása, mellékhatás azonban krómmal együtt alkalmazva fokozódhat, sőt a króm felszívódását is növelhetik.