Króm

- polihisztor a táplálékkiegészítésben

A króm (vegyjele: Cr) fontos nyomelem, mely részt vesz a vércukorszint fenntartásában, illetve jó arányban befolyásolja a szénhidrát-, a fehérje- és a zsíranyagcserét. Az anyagcserére gyakorolt jótékony hatásai miatt vélhető, hogy a króm a testsúlykontrollban is segítséget nyújthat.


Az emberi szervezet számára szükséges "étrendi" króm alatt a háromszorosan pozitív töltésű ionos formát értjük (Cr3+). A króm mindenhol megtalálható körülöttünk; a levegőben, a vízben, a talajban, a táplálékunkban. Főleg a húsok, rákok, halak, a tojás, a teljes kiőrlésű gabonák, olajos magvak, valamint néhány gyümölcs és zöldség tartalmazza jelentősebb mennyiségben. A többi nyomelemhez hasonlóan az élelmiszer előállításának körülményei befolyásolják a mennyiséget.

A króm biológiai jelentőségére egy patkányokon végzett kísérlet során derült fény az 1950-es években. Felfedezték, hogy a sörélesztő megelőzi a normál vérsukorszint fenntartásához szükséges képesség csökkenését, ami a patkányok életkorának előrhaladtával jár (ez az ember időskori kettes típusú cukorbetegségéhez hasonló).

A kettes típusú cukorbetegségnél a hasnyálmirigy elég inzulint termel, de az izom és más szövetek ellenállóak lesznek az inzulinnal szemben, ami a vércukorszint nehézkes szabályozásában nyilvánul meg. Számos vizsgálat során tanulmányozták a krómkiegészítők hatásait a kettes típusú cukorbetegség esetén. Az eredmények egyre inkább azt igazolják, hogy a krómkiegészítés valóban hozzájárul a vér cukorszintjének szabályozásához.

Természetesen a cukorbetegségben szenvedők orvosi kezelést igényelnek és jobban teszik, ha kezelésüket nem táplálékkiegészítőkre bízzák. Kik profitálhatnak akkor a króm vércukorszint szabályozó, anyagcsere optimalizáló hatásából?

A sportolók - különösen a nagy testtömegű atléták - sport teljesítményük fenntartásához jelentős kalória mennyiséget visznek be. Bizony nehéz és kényelmetlen dolog kizárólag teljes kiőrlésű gabonákból és alacsony glikémiás indexű szénhidrátokból fedezni a napi energia igényt, így rendre egy kis édesség, üdítő, finom kenyér, tésztaféle is lecsúszik.

A gyakran és nagy mértékben megemelkedő vércukorszint az évek során apránként károsíthatják a sejtek inzulin receptorait. Fiatal korban ez még észrevétlen, de idősebb korban már észlelhetően kellemetlen. Ha az inzulin receptorok kevésbé érzékenyek, akkor a szervezet nagyobb mennyiségű inzulin termelésével igyekszik kompenzálni. A megemelkedett inzulin termelés még nem betegség, de előszobája a metabolikus szindróma betegségeinek, pl. a cukorbetegségnek. Emellett a nagymértékű cukor és szénhidrát terhelés a tartósan megemelkedett inzulinszinten keresztül megváltoztatja szervezetünk anyagcseréjét. Az inzulin masszívan gátolja a zsírégetésért felelős enzimeket, így magas inzulinszint mellett alapvetően hízásra, zsírosodásra vagyunk ítélve. Emellett a magas inzulinszint komplex módon, kedvezőtlenül befolyásolja a szervezet hormonháztartását. Ahogyan a szervezet egyre érzéketlenebb lesz az inzulinra, úgy csökken az izomzat tápanyag felvevő képessége és ezzel együtt romlik az izom teljesítménye is.
A túl sok inzulin tehát fokozza a zsírosodási hajlamot és rontja az izom teljesítményét.

 

Mit tehetünk ellene?

1. sport
Már heti 3x20 perc izzasztó kardió edzés rövid távon is igen kedvezően hat az anyagcserénkre, javítja az inzulinérzékenységét, csökkenti a vércukorszintet.

2. alvás
A komoly kialvatlanság hosszú távon rombolja a szervezet hormonháztartását, csökkenti a tesztoszteron szintet, emeli a kortizol szintet és sajnos az inzulin érzékenység csökkentésével emeli az inzulinszintet is. Ha egészséges karcsú testre vágysz, akkor aludj napi 7-8 órát. A mennyiség mellett a minőség is fontos: aludj csendben, sötétben, jól szellőzött szobában. A zajok, fények és a levegőtlenség szintén tönkreteszik az éjszakádat.

3. táplálkozás
Optimalizáld az étrendedet! Egyél magas rosttartalmú növényeket (alma, káposzta, brokkoli), iktasd ki az étrendedből az üdítőket, fogyassz napi rendszerességgel omega-3 zsírsavakat, igyál sok zöld teát és használj krómium kiegészítést! (SE Chromium Picolinate)

 

2016 @ Útmutató a vitaminokhoz

További cikkek a kategóriából