Amire a szervezetnek szüksége van

Átvett cikk

 

A szervezetünknek makrotápanyagokra és mikrotápanyagokra is nagy szüksége van. De mi is a különbség ezek között, és milyen egyéb tápanyagokra van a szervezetünknek szüksége az egészséges működés érdekében? Mutatjuk is a válaszokat.

A makrotápanyagok csoportjába tartoznak a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék. A szénhidrátok kalóriát biztosítanak a szervezetünk számára. Úgy is lehet mondani, hogy a szervezet legfontosabb üzemanyagforrásainak számítanak, mégpedig glükóz formájában.A szénhidrátok közül részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű lisztből készült táplálékokat, a barna rizst és a zöldségeket.

A fehérjék olyan makrotápanyagok, amelyeknek nagy szerepük van a testszövetek építésében és javításában, illetve egészségük fenntartásában. Próbáljuk az egészséges fehérjéket előnyben részesíteni, például a halakat, a baromfit, a tejtermékeket és a tojást.

A zsír is egy makrotápanyag. Fő feladatai közé tartozik az energia tárolása, illetve mivel szigeteli a testünket, így megvéd a hidegtől és a létfontosságú szerveinket védelmezi. Próbáljunk meg egészséges zsírokat fogyasztani, például olívaolajat, avokádóolajat, vagy olyan táplálékokat, mint a mandula, a kesudió, a pekándió, a lenmag.

A mikrotápanyagok is nagyon fontosak a szervezetünk számára, hiszen az egészséget és a zavartalan működést képesek biztosítani. A mikrotápanyagok segítik a szervezetet, hogy hormonokat és enzimeket termeljen. Amennyiben nem kapja meg a szervezetünk ezeket a mikrotápanyagokat, úgy kialakulhat például a hormonális egyensúly zavara is.

A mikrotápanyagok csoportjába tartoznak a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok, mint például a vas, amelynek hiányában vérszegénység alakulhat ki, illetve ez a tápanyag segíti a jó tanulási és problémamegoldó képességek kialakulását is. A vas forrásai közé tartozik a spenót, a brokkoli, a cékla, a tojás.

A cink is egy nagyon fontos mikrotápanyag, amelyre többek között az immunrendszernek van szüksége. Ez a tápanyag segít a fertőzés megelőzésében és leküzdésében, illetve az idegrendszernek is szüksége van rá. A cink forrásai közé tartoznak a magvak, a diófélék, a teljes kiőrlésű gabonák.

Vitaminok közül a legfontosabbak talán az A-vitamin, a C-vitamin, a K-vitamin és a D-vitamin. A D-vitamin a kalcium felszívódását segíti elő. Forrásai közé tartoznak a halak.

A C-vitamin egy vízben oldódó antioxidáns vitamin, amely biztosítani tudja a csontok, izmok, porcok egészségét és a kollagéntermelést. Nagy mennyiségben a zöld leveles zöldségek és a citrusfélék tartalmazzák.

A K-vitamin a véralvadásban játszik nagy szerepet. Jó forrásai közé tartozik a tökmag és a zöld leveles zöldségek.

Az A-vitamin biztosítja a fogak, a csontok és a bőr egészségét. Megtalálható a tojásban, illetve a sárga színű zöldségekben és gyümölcsökben.

 

 


További cikkek a kategóriából